Vrijdag 3 maart is de tentoonstelling ‘The Grand Palace of Everyone’ geopend, waarin Nest samenwerkt met No Limits! Art Castle (voorheen Outsiderland). De tentoonstelling toont een overzicht van door No Limits! Art Castle opgezette samenwerkingen tussen kunstenaars uit het reguliere kunstcircuit en kunstenaars die daar om uiteenlopende redenen geen toegang tot hebben. Het is een viering van de samenwerking, hoe deze kan ontstaan en wat daar voor alle betrokkenen uit voort kan komen.

Zo transformeerde ontwerper David Paulus voor een performance tijdens de opening de kleurrijke schilderijen van kunstenaar Stijn Zeelenberg tot een sprankelende fashion show. Ook kunstenaars Rik Laging en Anemoon Fokkinga toonden voor het eerst hun gezamenlijke werk, in de vorm van een schijnbaar verlaten onderzoekslaboratorium. Vanuit een fascinatie voor de diepzeewereld en zorgen om klimaatverandering maakt Fokkinga keramieken beelden van gemuteerde vissoorten. Door ze voor een green screen te plaatsen wekte Laging ze tot leven.

Andere samenwerkingen gaan op een meer inhoudelijke manier de diepte in. Zoals de samenwerking tussen videokunstenaar Jana Romanova en Ewa Kruttova. Toen de Oekraïense Kruttova in maart 2022 vanwege de Russische invasie naar Nederland vluchtte, kwam ze in Den Haag bij de Russische Romanova terecht. Samen interviewden ze meerdere uit Oekraïne gevluchte vrouwen over hun leven in Nederlandse gastgezinnen. Uit deze interviews destilleerden ze vier personages, die Kruttova vertolkt in een video-installatie.

In ‘The Grand Palace of Everyone’ zijn deze en vele andere kunstwerken te zien. Samen met No Limits! Art Castle onderzoeken we waar de harde scheiding tussen zogenaamde ‘outsider art’ en de reguliere kunstwereld vandaan komt en pogen we deze parallelle werelden meer te verbinden. Door onder andere door langdurige samenwerkingstrajecten op te zetten ontstaat er uitwisseling van kennis en ervaring.

Beeld: Rudy de Gruyl & Benedikt Fischer