De tentoonstelling The Grid gaat dieper in op het raster als elementair thema in de kunst van de 20e eeuw en als bron van inspiratie en vindingrijkheid voor talloze kunstenaars. Rasters zijn een model om de ruimte in te delen op basis van elkaar op regelmatige basis kruisende verticale en horizontale lijnen.

Al sinds de renaissance spelen ze een fundamentele rol in de westerse kunst als manier om de ruimte te organiseren. Tijdens de twintigste eeuw groeide het raster uit tot een volwaardig esthetisch element. Vanaf de jaren 1960 begon het gebruik steeds diverser te worden, met toepassingen in de textielnijverheid, de grafische en de IT-sector, als documentatiemiddel enz. Rasters evolueren tot complexe en ambigue structuren die verwijzen naar de rationele orde van de wetenschap, maar tegelijk onvermoede openingen laten voor verbeelding, intuïtie en creativiteit.

Het uitgangspunt van The Grid is de collectie van Guillaume Wunsch en Monique Van Kerckhove, een schenking die het museum verwierf in 2021. De focus van de tentoonstelling ligt op kunst uit de jaren 1960-1980 en werk van zeer uiteenlopende kunstenaars, zoals Sol LeWitt, François Morellet, Carl Andre, Vera Molnár, Esther Ferrer en Christian Boltanski. De bezoekers worden op die manier meegevoerd naar een bijzonder boeiende periode vol vernieuwende ideeën en artistieke experimenten!