Van 4 november 2023 tot en met 25 februari 2024 richt Storyworld de spotlight op The Legend of Zelda, de Nintendo-gamereeks die sinds de jaren ’80 immens populair is. Tot op de dag van vandaag laten miljoenen gamers zich onderdompelen in de fascinerende wereld van de heldhaftige zwaardvechter Link, de grote schurk Ganon en natuurlijk prinses Zelda. In de Spotlightzaal van het museum ontdek je het verhaal achter de Zelda-games en zie je hoe de buitenspeelavonturen van één Japanse jongen transformeerden in een van de meest invloedrijke games ter wereld.

Een ware legende in de gamewereld
Op 21 februari 1986 verscheen The Legend of Zelda in Japan op de Famicom (Family Computer) van Nintendo. Zelda is voortgekomen uit de ideeën, ervaringen en fantasieën van Shigeru Miyamoto, die als de geestelijke vader van de reeks wordt gezien. Bijna elke Zelda-game innoveerde op de een of andere manier. Het eerste deel (1986) bewees dat grootse open wereldgames mogelijk waren en later werd het deel Ocarina of Time (1998) een voorloper op het gebied van 3D games. Veel gamers beschouwen de Zelda-spellen dan ook als de beste spellenreeks die er tot op heden te vinden is.

Zelda, Link, Ganon, Gorons en Zora’s
De Zelda-games draaien om de jonge held Link (het speelbare personage), prinses Zelda en Ganon(dorf), de koning van de Gerudo en een varkensachtig monster. Met Link verken je als speler de wereld, los je puzzels op in grote kerkers en verzamel je steeds meer uitrusting om uiteindelijk de prinses te redden en Ganon te verslaan. De meeste spellen uit de serie spelen zich af in en rond het koninkrijk Hyrule, een fantasiewereld geïnspireerd door de West-Europese middeleeuwen. Hyrule is gevuld met de elfachtige Hylians, de rondrollende Gorons in de bergen en Zora’s, waterwezens die door de meren zwemmen.
 
Storyworld Spotlight: The Legend of Zelda
In de Spotlight-expositie ontdek je meer over de oorsprong en de ontwikkeling van het spel: van The Legend of Zelda (1986) tot aan het recente Tears of the Kingdom (2023). Ook kun je artwork uit de reeks van de afgelopen drie decennia bewonderen: van beeld uit de eerste, pixel-achtige delen tot muurvullende illustraties, die voor de meeste recente games zijn gemaakt. Verder zie je interviews met de makers en replica’s van wapens en andere voorwerpen uit de games. Als aanvulling op de expositie zijn er publieksactiviteiten, zoals een workshop Zeldazwaard 3D printen en een lezing van Willem Hilhorst van Beeld & Geluid over de bijzondere link tussen Zelda en Nederland.

Beeld: The Legend of Zelda