Curator: Raphael Fonseca
Kunstenaars:
Julia Arbex, Aline Baiana, Sofia Caesar, Arthur Chaves, Vitória Cribb, Benedito Ferreira, Rodrigo Martins, Estevão Parreiras, Tiago Sant’Ana, Tadáskía, Wisrah Villefort, Luana Vitra, Yuli Yamagata
Exhibition Design: Juliana Prado Godoy
‘The Silence of Tired Tongues’, samengesteld door Raphael Fonseca, toont het werk van dertien opkomende kunstenaars die geboren zijn in Brazilië. De kunstwerken in deze groepstentoonstelling brengen een gevoel van melancholie en verlangen samen. De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een populair lied uit 1972 van de legendarische zanger Elis Regina, getiteld ‘Casa no campo’ (huis op ’t platteland) en gecomponeerd door Tavito en Zé Rodrix. De teksten zijn een klaagzang ter ere van stilte in een wereld die in een staat van buitensporige onrust verkeert – in die periode gaat Brazilië gebukt onder een onderdrukkende militaire dictatuur.
Vijftig jaar later is het lied weer relevant onder het politieke klimaat van de regering van Bolsonaro die wordt bepaald door onderdrukking en uitbuiting van het milieu. Toch weerspiegelt deze titel een existentiële visie – wie van ons, wereldwijd, is niet moe van de onrust die we de afgelopen jaren hebben ervaren en gezien?
‘The Silence of Tired Tongues’ nodigt zowel kunstenaars als het publiek uit om na te denken over stilte en vermoeidheid door middel van explosie aan kleuren, woorden en verhalen in bewegend beeld en geluid.