Dit jaar is Nikita Kadan (Kiev, 1982) de artist in residence van het In Flanders Fields Museum. Momenteel woont hij in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. In de twee werken die hij voor het museum maakte, linkt hij de geschiedenis van Ieper aan de oorlog waarmee hij dagelijks wordt geconfronteerd.

The Veil of Irpin

In het hart van de permanente zaal toont Nikita Kadan een sculptuur met een sterke emotionele, visuele en politieke impact. In deze installatie gebruikt Kadan puin en vervormde metalen platen uit het Oekraïense oorlogsgebied. Het resultaat is een onbeweeglijke metalen vlag, opgehangen aan een massief kruis dat op een stenen sokkel is geplaatst. Het geheel vormt een grafmonument waarin heden en verleden inwisselbaar zijn.

Tryvoha (the Sirens and the Mast)

Deze cirkelvormige geluidsinstallatie is levendiger en omvangrijker dan het werk in het museum. In de Sint-Pieterskerk oogt ze echter licht en toegankelijk. Maar die schijn bedriegt: binnen in de installatie loeien de sirenes, scherp en aanhoudend. De soundscape van een naderende oorlog contrasteert fel met de sacrale stilte van de kerk.

Door de oorlogsomstandigheden kon Nikita Kadan zijn land niet verlaten. Zijn werk werd uiteindelijk gerealiseerd door de Ieperse kunstenaar Palieter Hillewaere met de hulp van Lisa Guerra, Bea Callemeyn en andere Ieperse handwerklieden, Galerie Transit (Mechelen), Asortymentna Kimnata galerie (Ivano-Frankivsk), Albertinum (Galerie Neue Meister) – Staatliche Kunstsammlungen Dresden. Het geluidsfragment werd geproduceerd in samenwerking met Roman Grygoriv en Illia Razumeiko. Muzikanten: Lena Bielkina (mezzosopraan), Ihr Zavhorodnyi (viool). Geluidstechnicus Anton Vertipolokh. Met steun van het Future Art Lab, Universiteit voor muziek en podiumkunsten Wenen.

Beeld: Nikita Kadan