Deze tentoonstelling, samengesteld door Kim Streur, is een uitnodiging tot zwervend kijken en ‘dwaaldenken’.
Gedachten kunnen gaan meanderen wanneer we buiten lopen zonder vooropgezet plan. Het is de magie van de ‘landschappelijke sensatie’. Het oog zwerft – en het denken zwerft mee.

De tentoonstelling is een samenspel tussen het Vishal-gebouw ‘als landschap voor de bezoeker’ en de werken van de deelnemende kunstenaars. Zo gaat het monumentale werk van Marjolijn van den Assem van de muur over op de vloer en ‘stroomt’ het tussen de pilaren door de zaal in en hebben de ‘krijtrots-woord’-tekeningen van Simon Benson een plek gekregen op de witte ‘klif-wand’.

Ter gelegenheid van de expositie verschijnt een bijzondere boekuitgave: The Wandering Eye. Het boek toont met foto’s en citaten de tocht die kunstenaars in hun atelier afleggen. In het hart van het boek zitten uitklapbare pagina’s. Auteur Joke J. Hermsen kreeg carte blanche voor een reis in woorden. Haar essay ‘Verlangen naar de verte’ vult de middenpagina’s van het boek en heeft een plek gekregen in de open middenruimte van de Vishal – als onderdeel van de expositie.
Ook boeken vormen reizen op papier. Landschappen die we open kunnen slaan en die we bij ons kunnen dragen.