Tentoonstellingen aanmelden

The World After – Conversation Pieces

Oude Kerk, Amsterdam

Hoe ziet de wereld van na het coronavirus eruit? Waar liggen de uitdagingen, welke kansen zijn er ontstaan? In maart 2020 bundelde de Oude Kerk de krachten met Mister Motley, het online magazine dat beeldende kunst en leven aan elkaar knoopt. Samen nodigden ze zeventien kunstenaars uit om te reageren op vragen die de coronacrisis opriep. Hun bijdragen, in de vorm van korte films, werden gepresenteerd in het online project The World After. De combinatie van onzekerheid en optimisme die de periode van de lockdown kenmerkte, is ook in de bijdragen terug te zien. Zo vormen de video’s een raak tijdsbeeld van het vreemde voorjaar van 2020.

Vanaf 19 september zijn deze video’s ook in de Oude Kerk te zien. Niet als kunstwerken in een traditionele tentoonstelling, maar als onderdeel van een langlopend gesprek tussen de Oude Kerk, de kunstenaars en de rest van de maatschappij. The World After: Conversation Pieces omvat daarom eveneens een uitgebreid publieksprogramma met performances, screenings, artist talks, concerten, debatavonden en een veiling.

Reactie op de context

De Oude Kerk presenteert contextspecifieke projecten: doorgaans worden kunstenaars uitgenodigd om nieuw werk te maken dat reageert op het bijzondere gebouw, de geschiedenis en de omgeving. Tijdens de lockdown was de Oude Kerk dicht: nu vormde niet de fysieke plek, maar de globale maatschappelijke situatie vertrekpunt en context van dit project. The World After: Conversation Pieces is het post-lockdown vervolg op The World After. De video’s zijn door de hele kerk heen geïnstalleerd. Bezoekers ontdekken deze nieuwe laag tegelijk met het historische gebouw en haar verhalen.

Beeld: persbericht Oude Kerk Amsterdam

 

Van 19 sep 20 20

t/m 3 jan 20 21