Tentoonstellingen aanmelden

The World of Bruegel in Black and White

Tip van Museumtijdschrift:

Maar liefst 450.000 bezoekers uit alle windstreken vergaapten zich vorig jaar aan de vele schilderijen op de Bruegeltentoonstelling in Wenen. In zijn eigen tijd, de zestiende eeuw, was Pieter Bruegel echter vooral bekend als prentmaker. Van de zeventig prenten gaf de prestigieuze Antwerpse prentenuitgeverij van Hieronymus Cock en zijn vrouw Volcxken Diericx er zestig uit in een oplage van 1500, tegen de democratische prijs van een dagloon van een arbeider. Vandaar dat de prenten veel verder verspreid raakten dan de schilderijen, die verdwenen naar de privévertrekken van de rijken.

In de bijzondere vertrekken van het Paleis van Karel van Lotharingen, sinds 2019 onderdeel van de Koninklijke Bibliotheek, zijn alle zeventig prenten van Bruegel te zien in een thematische opzet. Een hoogtepunt is ‘De zeven hoofdzonden’, een reeks prenten waarbij hij de megaster van die tijd, Jheronimus Bosch, naar de kroon probeerde te steken.

Beeld: Zaaloverzicht, foto: KBR.

Bruegel is niet wie u denkt…
Iedereen kent Bruegel als wereldberoemd schilder, maar wist u dat Bruegel in zijn tijd vooral bekend was om zijn prenten? Vanaf 15 oktober krijgt u dé kans om Bruegels prenten van dichtbij te bewonderen.
KBR is de pionier in de herontdekking van de onbekendere meesterwerken van Bruegel, met een complete collectie prenten die tijdens het Bruegeljaar wordt tentoongesteld. Duik in de imaginaire wereld van deze Vlaamse meester en laat u verrassen door de bijzondere figuren en details.

Van tekening tot prent
Zo’n 450 jaar geleden, tijdens de 16de eeuw, was Vlaanderen het centrum voor de productie van en de handel in prenten. Bruegel en zijn uitgever, Hiëronymus Cock, speelden een sleutelrol in deze periode. Hun meesterlijk vakmanschap en ondernemingszin staan centraal in de tentoonstelling. Ontdek tijdens de tentoonstelling hoe het proces verliep, van tekening tot prent.
Bewonder Bruegels originele voortekeningen, zijn Italiaanse landschappen, de zeven hoofdzonden, deugden en andere prachtige prenten. Mis deze kans niet om de minder bekende meesterwerken van Bruegel te ontdekken!

Beeld: Grote vissen eten de kleine, KBR

Van 15 okt 20 19

t/m 16 feb 20 20