Museum Lunteren geeft een podium aan Thijs Mauve: schilder (olieverf en aquarel) graficus, boekbandontwerper, illustrator en houtgraveur.
Deze bijzondere expositie toont de diversiteit van deze kunstenaar en illustreert met een aantal interessante objecten het leven van Thijs. Daaronder vallen ook enkele werken van zijn grootvader kunstschilder Antoon Mauve (Haagse School) en van zijn echtgenote, Florie Adema, een getalenteerde illustrator. De expositie loopt van 7 oktober tot en met 31 december2023.
Waarom deze expositie op dit moment
Museum Lunteren organiseert deze expositie mede in het kader van de Maand van de Geschiedenis 2023: Eureka (“ik heb het gevonden”). Rond dit thema werken de Edese musea in oktober samen. Voor Thijs Mauve geldt dat hij als veelzijdig kunstenaar “opnieuw” gevonden is.
De expositie is mede mogelijk gemaakt door een schenking van de gemeente Ede en met medewerking van de naaste familie van Thijs Mauve.
Wie was Thijs Mauve
Thijs Mauve werd op 26 november 1915 in Scheveningen geboren. Hij volgde zijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Den Haag. Hij verdiepte zich met name in de verschillende technieken van het graveren met als specialiteit de houtgravure. Veel ex librissen zijn van zijn hand. In 1943 verhuisde hij door oorlogsomstandigheden naar Lunteren.

Rond 1960 valt de belangstelling voor ex libris en houtgravures terug.
Thijs Mauve stopt in deze periode, mede door een handblessure, met houtsnijden en graveren en stort zich volledig op het tekenen en schilderen. Hij werd van 1960 tot 1976 docent vrije vormgeving aan de Vakschool voor de Detailhandel in Arnhem. Na diverse experimenten in teken- en schilderstijlen kwam hij terug naar zijn voorliefde voor het ‘imaginaire landschap’, beïnvloed door de vele reizen die hij maakte. In 1979 vertrok hij definitief uit Lunteren naar Engeland en overleed daar op 10 november 1996.

Thijs Mauve is vooral bekend geworden als houtgraveur.
Deze tentoonstelling toont dat hij ook met zijn schilderijen en werken op papier een eigen beeldtaal heeft ontwikkeld. Een aspect van zijn kunstenaarschap dat onderbelicht is gebleven.