Tentoonstellingen aanmelden

Thomas Trum – Taking a line for a Walk

Grote Kerk Alkmaar, Alkmaar

Vanaf aankomende zomer lanceert de Grote Kerk Alkmaar een bijzonder programma: Nieuw Licht. Kunst in de Grote Kerk Alkmaar. Voor dit programma wordt ieder jaar een kunstenaar uitgenodigd om nieuw werk te maken geïnspireerd door, of reflecterend op, het erfgoed en de geschiedenis van de kerk. Voor de eerste editie van ‘Nieuw Licht. Kunst in de Grote Kerk Alkmaar’ is kunstenaar Thomas Trum benaderd.

Wanneer je om de Grote Kerk in Alkmaar wandelt, of deze binnenstapt, valt één ding direct op: het formaat van dit enorme bouwwerk. Met een lengte van tachtig meter en een gewelf op dertig meter hoogte is de Grote Kerk het grootste gebouw in de omgeving. Maar waarom is dit gebouw eigenlijk zo enorm? Dat is de vraag die kunstenaar Thomas Trum (1989) al vanaf zijn eerste bezoek aan de Grote Kerk bezighoudt en centraal staat in het werk dat hij voor de eerste editie van het programma Nieuw Licht. Kunst in de Grote Kerk Alkmaar ontwikkelt. Trum maakt speciaal voor de kerk een serie monochrome doeken van uitzonderlijke formaten, hiermee bevraagt Trum de schaal van de kerk maar ook dat van zijn eigen werk. Waarom is iets zo groot als het is? Wat gebeurt er als iets wordt verkleind of juist vergroot? En hoe ervaren we de enorme ruimte van de kerk als we er werken in plaatsen die deze proporties proberen te evenaren?
Kunstenaar Thomas Trum werkt met onconventionele technieken en materialen, zoals zelfontworpen viltstiften van zeer groot formaat en een industriële machine voor het markeren van lijnen. Hij experimenteert graag met combinaties van de nieuwste verftechnieken en oude, traditionele methodes. In zijn werk staat onderzoek centraal. Onderzoek naar materiaal, techniek en ook naar de schaal van zijn werk.

Van 9 jul 20 21

t/m 12 sep 20 21