In september 2024 is het 80 jaar geleden dat Zuid-Limburg is bevrijd door de Amerikanen van de Duitse bezetter.

Een bekend gezegde luidt:

“Indien je niets leert uit het verleden, dan ben je nooit klaar voor de toekomst”

Daarom vinden wij het belangrijk om de kennis van het verleden door te geven, zodat de nieuwe generatie hiervan op de hoogte is. Dit is ook het laatste moment om de bevrijders te eren en te bedanken, maar ook om de inwoners hun verhalen te laten vertellenen deze verhalen door te geven aan de volgende generatie.Daarom is er een unieke exposite van 8 septemer tot en met 24 november in Museum Valkenburg genaamd Throug Their Eyes, 80 jaar bevrijding Zuid Limburg

Through Their Eyes is een expositie over de bevrijding van Zuid-Limburg. De basis van deze unieke expositie zijn 80 vaak nog nooit vertoonde foto’s die het verhaal vertellen van het eerste bevrijde deel van Nederland. De gastcuratoren van de stichting We Do Rememberzochten unieke foto’s gemaakt door het leger of door individuele Amerikaanse soldaten. Op deze expositie zien we met welke ogen de bevrijders Zuid-Limburg beleefden. Zowel in de eerste dagen van hevige strijd als in de maanden erna toen Zuid-Limburg een herstel en bevoorradingsgebied was voor de opmars richting Duitsland.De foto’s zullen worden ondersteund met gebruiksvoorwerpen en artefacten uit de bevrijdingstijd. Volgens de gastcuratoren van We Do Remember is dit een van de laatste mogelijkheden om het verhaal van onze bevrijding zo uitgebreid mogelijk te vertellen en aan de volgende generaties door te geven. Onze bevrijders keken, door hun ogen, in kleur naar Zuid Limburg. Daarom zijn praktisch alle foto’s in kleur te zien.

Op de bovenverdieping van Museum Valkenburg wordt een kleine filmzaal ingericht waarin de allerlaatste getuigen verhalen te zien en te horen zijn van de mensen uit Zuid Limburg die er bij waren.

Wil je de bevrijding van Zuid Limburg echt ervaren, zoals de Amerikanen het zagen, kom dan vanaf 8 september tot en met 24 november naar Museum Valkenburg.
Voor deze tentoonstelling geldt een meerprijs van € 2.