Tentoonstellingen aanmelden

Tibo van de Zand – Kleurrijk Europa

Museum De Casteelse Poort, Wageningen

Tibo van de Zand (1985) is een Nederlandse kunstschilder. Als zoon van de bekende kunstenaar Jits Bakker werd hij al jong geïntroduceerd in de wereld van de beeldende kunst. In de voetsporen van zijn vader en onder zijn hoede, begon hij rond zijn zesde levensjaar en plein air te schilderen. Hij genoot zijn artistieke opleiding aan de Kunstacademie in Utrecht, waar hij in 2009 cum laude afstudeerde.

Vader en zoon hielden samen ateliers in het zonnige Andalusië en de woeste Belgische Ardennen. De glooiende, kleurrijke Zuid-Spaanse landschappen vormen nog steeds een grote inspiratiebron. De kunstschilder heeft een atelier in de buurt van Málaga, maar is veel vaker buiten te vinden in de Mediterrane natuur. Tussen de olijfbomen onder de Spaanse zon of langs de Nederlandse grachten zet Van de Zand de waarneembare werkelijkheid naar zijn eigen hand. Dit doet hij met enthousiast kleurgebruik en dynamische streken. Met zijn fauvistische stijl werkt hij in het verlengde van de grote expressionisten uit de vroege twintigste eeuw. Daar tegenover staan karakteristieke zwart-wit werken, waarbij Tibo de kunst van het weglaten toepast.

Van jongs af aan maakt Van de Zand studiereizen om zich te laten inspireren door de grote meesters van de moderne schilderkunst, waaronder Albert Marquet, Henri Matisse en Kees van Dongen. Maar ook het werk van Vincent van Gogh, Jan Sluiters en Raoul Dufy spreken hem aan.

Van 27 nov 20 21

t/m 13 mrt 20 22