Tjibbe Hooghiemstra (1957) is al jarenlang gefascineerd door water. Zijn werk gaat niet alleen over water als verschijnsel, maar neemt het in de meest brede zin als inspiratie. Van vroegere ontdekkingsreizen en de ontwikkeling van zeekaarten, tot nieuwe bevindingen die over water worden gedaan. Wat voor betekenis geeft de mens aan water? En hoe krijgt dat vorm in de wetenschap en kunst?

Binnen de tentoonstelling Tjibbe Hooghiemstra – Water waan je je als ontdekkingsreiziger op nog onbekend terrein. Tussen 130 diverse schilderijen, tekeningen en collages is het aan de bezoeker zelf om het element van water te herontdekken.
Tjibbe Hooghiemstra is geen vreemde voor Museum De Buitenplaats. In 2017 was zijn werk eerder in Eelde te zien als onderdeel van de internationale fotomanifestatie Nucleus van Noorderlicht. Ook is Hooghiemstra’s kunst gepresenteerd in musea in binnen- en buitenland, zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, Teylers Museum, Museum Belvédère, en The Irish Museum of Modern Art in Dublin.

Een gelijknamige publicatie met bijdragen van Nancy Campbell en Forrest Gander verschijnt bij uitgeverij Van Spijk. De catalogus is tijdens de expositie voor €22,50 verkrijgbaar in de museumwinkel.

De tentoonstelling Tjibbe Hooghiemstra – Water is te zien van 14 maart t/m 18 juni 2023 en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe, Gemeente Tynaarlo, en Stichting Beringer Hazewinkel.