Tentoonstellingen aanmelden

TMI – searching for truth in the post-truth era

Nieuwe Vide Artspace, Haarlem

Groepstentoonstelling met Alexandra Hunts, belit sağ, Lyubov Matyunina, Toon Fibbe
In het huidige media- en politieke landschap voelt het soms of we zelf in een absurdistisch toneelstuk verwikkeld zijn geraakt. We weten niet meer zeker of informatie die we altijd voor waar hebben aangenomen nog te vertrouwen is. Door wie worden dingen onderzocht, verspreid, wie bepaalt wat onze ‘feiten’ zijn? Informatie wordt steeds kritischer onder de loep genomen, maar hoe weet je nog wat er werkelijk betrouwbaar is?
Het acroniem TMI staat voor Too Much Information, en wordt online vaak gebruikt als uitdrukking wanneer iemand teveel informatie over zijn of haar persoonlijke leven deelt. Maar we kunnen het ook zien als een commentaar op de constante stroom aan informatie waar we dagelijks aan blootgesteld worden. Zowel online als analoog krijgen we heel wat te verwerken. Ook moet je je dan bij alles nog eens afvragen of het wel betrouwbaar is, of dat je te maken hebt met een ‘alternative fact’. En dan lijken we ook nog in het zogenaamde ‘post-truth’ tijdperk te leven, waarin we inzien dat feiten misschien wel niet meer bestaan.
Als reactie op deze absurde wereld, die soms aanvoelt als een slechte droom, zien we ook een tegenbeweging ontstaan van mensen die zich bewust afsluiten van digitalisering en informatiestromen. Maar is dat werkelijk de oplossing? In deze tentoonstelling kijken we hoe kunstenaars omgaan met het veranderende informatielandschap. Hoe kijken kunstenaars aan tegen de constante stroom aan (onbetrouwbare) informatie, tegen de scheiding tussen feit en fictie? Op welke manier wordt weerstand geboden aan (of juist niet) de technologische, kapitalistische en politieke beïnvloeding waar we vaak onbewust toch aan blootgesteld worden? De werken in deze tentoonstelling gaan o.a. in op wetenschappelijk onderzoek, (sociale) media en kapitalisme.

Van 7 aug 20 20

t/m 23 aug 20 20