Collecting the City is een tentoonstellingsserie waarin het Amsterdam Museum samen met verschillende gemeenschappen en organisaties de levendige stad Amsterdam ‘verzamelt’ en presenteert. Iedere editie bestaat uit een aantal kleinere presentaties die samen één tentoonstelling vormen. Deze derde editie presenteren we een kleine tentoonstelling Toko Mokum over het verdwijnen van de traditionele Aziatische toko’s uit Amsterdam.

Beeldbepalende toko’s

Riboet Verhalenkunst, een collectief van kunstenaars met Indische en Molukse roots, ziet steeds meer traditionele Aziatische toko’s verdwijnen. Ze vertellen in de kleine tentoonstelling de verhalen van een aantal beeldbepalende Indische toko’s en laten zien hoe nieuwe generaties het tokogevoel doorvertalen naar deze tijd.

Kookschriften
In veel families met een achtergrond in de voormalige kolonie Nederlands-Indië rouleren kookschriften en kookboeken waarin de Indische eetcultuur wordt overgedragen. Hierin staan de recepten opgetekend van Indische gerechten die hun oorsprong vinden in diverse Indonesische keukens en zijn hier en daar aangepast aan de Europese smaak.

Beeld: Toko Samoeaada, P.C. Hooftstraat, Stadsarchief Amsterdam, Eilers F. Bernard, 1878-1951