In de installatie Tolerance Test zijn de grillige en flamboyante fantasiewezens van de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiffert in een kring bijeengekomen. Dat belooft wat. Gaat het om een rituele opvoering, een verbroederende samenkomst of draait het uit op een moordlustige knokpartij?

Tolerance Test is een bijzondere installatie die de zogenaamde large drawings van Charlotte Schleiffert indringend en hyperactueel voor het voetlicht brengt. Deze meer dan levensgrote large drawings worden bevolkt door hybride wezens: mensen die Schleiffert tegenkomt op straat, virtuoos gekruist met beroemheden van film of televisie of van foto’s in kranten en tijdschriften. Het zijn groteske types, die worden geboren uit collages van tijden, stijlen, culturen en geslachten.
Tolerance Test brengt beeldende kunst anders − theatraler, verhalender en diepgaander − voor het voetlicht. De tentoonstelling breekt met de etiquette van kunstmusea: niet als doel op zich, maar om het publiek de betekenis en actualiteit van Schleifferts werk diepgaander te laten begrijpen en beleven. De theatrale tentoonstelling test de tolerantie van het publiek: in hoeverre kan het de ongelijkheid in de huidige samenleving, die Schleiffert in haar large drawings toont, nog onder ogen zien?

Over de makers van Tolerance Test 
Charlotte Schleiffert maakt tekeningen, schilderijen, installaties en sculpturen. Ze ontving de Prix de Rome en de Jeanne Oostingprijs voor schilderkunst en verwierf internationaal bekendheid met tientallen solotententoonstellingen in musea wereldwijd. Haar werk gaat soms over de liefde, maar vaker over macht en de uitdrukking van macht in de vorm van geweld, onverdraagzaamheid en onderdrukking. Schleiffert wordt geroemd om haar overrompelende portretten op papier en de persoonlijke en krachtige kijk die haar werk geeft op ongelijkheid in de wereld.
Theun Mosk staat bekend om zijn bijzondere theaterontwerpen voor theaterregisseurs, choreografen en kunstenaars, waaronder theatermaker Boukje Schweigman, kunstenaar Robert Wilson en choreograaf Nicole Beutler. Johan Idema is gepassioneerd pleitbezorger van vernieuwing in de cultuursector en initieerde onder meer de Grote Kunstshow, het Parademuseum en het festival Spraakmakers. De teksten voor Tolerance Test zijn geschreven door Rick Steggerda, hoorspelmaker, schrijver en bewerker van radiodrama.

Beeld: Charlotte Schleiffert, Tolerance Test