Tentoonstellingen aanmelden

Trouwe viervoeter – Dierenportretten van Otto Eerelman

Stedelijk Museum Vianen, Vianen

Dit najaar zet het Stedelijk Museum Vianen de negentiende-eeuwse dierenschilder Otto Eerelman, ook wel de noordelijke Rembrandt genoemd, in de schijnwerpers. Twee schilderijen van deze in Groningen geboren schilder behoren tot de collectie van gemeente Vijfheerenlanden en zijn ware publiekslievelingen.
Huisdieren als gezelschapsdieren raakten in de tweede helft van de negentiende eeuw in de mode bij rijke burgers. Otto Eerelman, opgeleid aan Academie Minerva en bij Lourens Alma Tadema, sprong in die markt door deze troeteldieren voor hun baasjes te vereeuwigen. Hij schilderde voornamelijk honden en paarden. Tot op de dag van vandaag zijn Eerelmans sint-bernards geliefde schilderijen. De schilder had een succesvolle carrière, vanaf 1880 kreeg hij opdrachten van het koninklijk huis en al tijdens zijn leven ontving hij waardering.
Voor de tentoonstelling Trouwe viervoeter. Dierenportretten van Otto Eerelman (verlengd t/m 13 juni 2021) krijgt het museum bruiklenen uit verschillende Nederlandse musea en collecties.

Van 27 sep 20 20

t/m 13 jun 20 21