Kunstenaar-pedagoog Václav Cigler (1929) is in zijn creatieve werk altijd op zoek naar wetmatigheden in de natuur, in het bijzonder die van optische effecten. Wat hem daarbij vooral fascineert, zijn zaken als transparantie, buiging van licht en het uittreden van lichtstralen. Die effecten zijn in zijn ogen bijna magisch en daarom noemt hij glas ook het medium van zintuigelijke beleving. Vanaf 11 november is in Kunstmuseum Den Haag een selectie prachtige voorbeelden van glaskunst uit Tsjecho-Slowakije uit de laatste decennia van de twintigste eeuw te zien. Het zijn stuk voor stuk glasobjecten met een volledig eigen karakter, vervaardigd door Cigler, Stanislav Libenský, leerlingen en geestverwanten.

Kunstmuseum Den Haag beheert een van de mooiste en meest complete glascollecties van Nederland. Deze verzameling strekt zich uit van glaswerk uit het Romeinse rijk en Islamitische cultuurgebied tot zeventiende- en achttiende-eeuws West-Europees glas, Nederlands glaswerk uit het interbellum en werk van hedendaagse makers. Binnen deze verzameling bevindt zich ook glaskunst uit Tsjecho-Slowakije, tegenwoordig Tsjechië en Slowakije, uit de laatste decennia van de twintigste eeuw.

Beeld: Václav Cigler (1929), Cylinder with Chamfered Surface, 1965/1993. Uitvoering van Jan Frydrych (1953). Foto: Erik & Petra Hesmerg