De tentoonstelling ‘Tussen traditie en essentie – Het beeldend universum van Eja Siepman van den Berg’ besteedt aandacht aan uiteenlopende aspecten van het fascinerende beeldhouwkundige oeuvre van Eja Siepman van den Berg (1943).  De expositieruimte van Projectruimte-Hoofdstraat17 in Beetsterzwaag toont een retrospectief overzicht van haar rijke oeuvre, met sculpturen uit de jaren 1964 tot en met 2022.

Eja Siepman van den Berg is opgeleid aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam bij Piet Esser. Ze heeft daar een uitstekend gevoel voor de menselijke anatomie verworven. Haar inspiratiebronnen zijn onder andere de oude Griekse kouroi, maar ook meer moderne meesters als Brancusi, Charles Despiau en Donald Judd hebben haar beïnvloed. Verschillende prijzen vielen Siepman van den Berg ten deel, zoals de Prix de Rome (1967), de Charlotte van Pallandt prijs (1978) en de prestigieuze Koningin Wilhelmina prijs, de Wilhelminaring (2017).

Haar werk is vertegenwoordigd in zowel museale-, bedrijfs-, als particuliere collecties. Eveneens zijn op vele plekken in de openbare ruimte haar beelden te bewonderen. Beeldengalerij Het Depot te Wageningen presenteert in Villa Hinkeloord een permanente collectie van Eja Siepman van den Berg.

Beeld: Eja Siepman, website Projectruimte Hoofdstraat 17