Theo Schroijen is geboren in Midden-Llmburg waar de kunst geen onderdeel vormde van zijn leefwereld. In Amsterdam kwam hij voor het eerst in aanraking met moderne kunst. De start weet hij nog als de dag van gisteren. In het Stedelijk Museum werd hij geconfronteerd met werken van Willem de Kooning tijdens de afscheidstentoonstelling van toenmalig directeur Edy de Wilde: ‘La Grande Parade’. Het schilderij Rosy-Fingered Dawn at Louse Point maakte zo veel bij hem los dat daar het zaadje is geplant voor verdere interesse in de hedendaagse kunst. Hij zegt zelf: “Vele exposities en aankopen later maken dat ik nu de grote eer heb om een deel van mijn verzameling te delen en te tonen in het mooie Museum Valkenburg. Ik hoop dat jullie bezoekers er net zo van kunnen genieten als ik.” De collectie is heel divers. Een groot deel van de collectie bestaat uit werken van Eugène Brands, Klaas Gubbels, Gèr Lataster, Theo Kuijpers, Yvan Theys, Luis Penin, Alexander Vogels en vele anderen.

Frans Duckers volgde de Stadsacademie in Maastricht, werkt als zelfstandig beeldend kunstenaar en was docent beeldende vorming kunstgeschiedenis en gastdocent sculpturale keramiek aan de Sacramento State University in de USA. Als typering van zijn werk valt met name de veelzijdigheid op. Hij kiest duidelijk niet voor één stijl maar verkent telkens opnieuw andere onderwerpen, vormen, materialen en technieken om zijn wereld vorm te geven. In zijn werk vindt er vaak een “aantasting” plaats die verder gaat dan materiële vergankelijkheid. De beschouwer wordt hierdoor gestimuleerd om zelf aan- of invulling te geven. Het is als het ware de innerlijkheid of “geest” in zijn werk die met de beschouwer communiceert. Opdrachten in binnen-en buitenland o.a. Universiteit Maastricht, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht, Casino Valkenburg en in de Verenigde Staten.

vernissage vindt plaats op zondag 28 april 2024 om 14.00 uur door Theo Schroijen en Jacques Giesen, adviseur cultuur. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Mylene Schrijen, jazz saxofoniste