In het eerste weekend van maarts is de Weekendsalon Twee Generaties, een duo tentoonstelling van Frans de Jong (1921-2010) en Kilian de Jong (1986). Samen exposeren zij grafie, foto’s, ruimtelijk werk en video’s.

Frans de Jong werkte als drukker, typograaf en grafisch kunstenaar. In zijn werk onderzocht hij de artistieke mogelijkheden van de drukpers. Hij gebruikte vooral typografisch materiaal zoals letters, lijnen en ornamenten waaruit hij zijn prenten opbouwde. Deze speelse aanpak combineerde hij met de sjabloontechniek, waarbij hij vormen uit een papieren vel sneed waarvan vervolgens met behulp van de inktrol een afdruk werk gemaakt. Hij staat bekend om zijn kleurrijke, speelse prenten waarin vaak ook een maatschappijkritische laag te ontwarren valt, zoals in zijn protestprent Het stadhuis staat op de Dam.

Kilian de Jong studeerde in 2016 af bij de opleiding Fine Arts aan de HKU. In zijn beeldend werk put hij inspiratie uit het dagelijkse leven: ‘Ik maak een wereld waarin ik leven geef aan dode objecten uit de natuur en het stadse leven.’ In zijn atelier in Maakgemeenschap De Hoop zet hij dit om in speelse, absurdistische en tragikomische beelden. Een steen, een paraplu of andere huishoudelijke objecten verschijnen als personages in zijn zelfgebouwde sets waarin de kunstenaar vaak ook zelf een rol speelt. In het werk van Kilian staat de vervreemding en vervorming van onze notie van alledaagsheid centraal, zowel in zijn installaties als in zijn foto- en filmopnames.

OPENING vrijdag 1 maart 2024 17.00-19.00

Geopend zaterdag 2 en zondag 3 maart van 13.00-17.00