Tentoonstellingen aanmelden

Twee zielen, één natuur

Museum Sloten, Sloten

Museum Sloten is maar wat trots op deze twee inwoners van de stad: samen maakten ze al eerder het boek Tsjilp! 25 fûgelgedichten foar grutte en lytse protters.
Het idee van de dichter
Eppie Dam is van boerenkomaf en opgegroeid met weilanden en vogels. Helaas is er van de natuur nog maar weinig over, en Eppie is niet niet de enige die daar pijn van heeft. Het maakt het schrijven van vogelgedichten soms ook bijna dubbel. Alsof ze alleen nog op papier bestaan. Toch werkt hij altijd met veel plezier aan zijn vogelgedichten. Het blijft een hele uitdaging om niet alleen het uiterlijk van de vogels te beschrijven, maar tegelijk door te dringen tot hun gedachten. Die kennen wij mensen natuurlijk niet, maar soms is het aardig om het idee van een dichter te volgen. Ook voor de dichter zelf.
Dienstbaar aan het woord
Het werk van de illustrator komt altijd ná het werk van de schrijver. In die zin is de illustratie altijd ‘dienstbaar’ aan het woord. Maar tussen Lienke en Eppie is wel altijd veel overleg: ‘Hoe stel je je de vogel voor, wat moet hij doen, welke beelden zie je voor je’. De afbeelding moest immers wel aansluiten bij het gedicht van Eppie.
Blije dichter
Het resultaat mag er zijn! Ook Eppie is heel gelukkig met de lino’s van Lienke. Het zijn ware kunstwerken, sterk van vorm, rijk en gewaagd van kleur. Maar wat voor hem het belangrijkste is: alle vogels drukken iets uit van zichzelf, we kijken bijna in hun ziel. Blijer kun je een dichter niet maken.

Van 1 apr 20 21

t/m 31 okt 20 21