In 2018 werd Jan Dirk van den Burg benoemd tot Fotograaf des Vaderlands. In het najaar van 2022 draagt hij zijn ambt over aan een nieuwe fotograaf. Ter afsluiting van zijn ambtsperiode presenteert het Nederlands Fotomuseum een overzichtstentoonstelling van het bijzondere fotografie-oeuvre dat hij de afgelopen 3 jaar heeft opgebouwd. Typisch Nederland laat zien hoe Nederland eruitziet.

Van der Burg verhaalt zijn opmerkelijke fotoreeksen tot een bizar portret van een land dat zichzelf zo normaal vindt. Het Nederlands Fotomuseum toont met Typisch Nederland een humoristische reflectie op het uitzonderlijke alledaagse van de Fotograaf des Vaderlands, Jan Dirk van den Burg. Wat kwam hij de afgelopen jaren zoal tegen in Nederland? Hoe ziet Nederland eruit? Waarom witte HOME-letters voor het raam? Waarom zou je een klikobak camoufleren? Waarom worden telefoonmasten vermomd als bomen? Waarom?

Typisch Nederland rekent vrolijk af met het idee dat Nederland zo normaal is. Van het polderboedhisme tot het vermommen van kliko’s en de vindingrijkheid voor de onderhoudsarme voortuin. Deze tentoonstelling is een droogkomische reflectie en een unieke kijk op de alledaagsheid. Na het kijken van deze tentoonstelling kijk je nooit meer hetzelfde naar jouw omgeving en vraag je je op elke straathoek af: waarom?

 

Beeld: Jan Dirk van en Burg