Tentoonstellingen aanmelden

Übergangsweise – Eric Jan van de Geer/Reality Check

Goethe-Institut Rotterdam, Rotterdam

Eric Jan van de Geer ziet zichzelf als een observator van vertrouwde alledaagse beelden. Een kunstenaar die zich concentreert op het wezen van afbeeldingen, hun visualisatie, presentatie en representatie ervan.
Van de Geer start altijd met het maken van foto’s of zoekt naar bestaande afbeeldingen. Deze fotografische realiteit ondervraagt hij, door uitgebreide analyse.
Juist de niet letterlijke registratie van het gekozen onderwerp; een meer abstracte weergave past heel goed in de manier waarop hij beeldend onderzoek doet. De ‘originele’ oorspronkelijke fotografische beelden van onderwerpen zoals wolken, bloemen, verpakkingen en ansichtkaarten worden gedeconstrueerd en in verschillende lagen gerasterd, gedigitaliseerd en weer samengevoegd en opgebouwd m.b.v. verschillende media. Met deze methode probeert hij door te dringen tot essentie van het beeld door gebruik te maken van reductie en abstrahering. Is de werkelijkheid in één beeld te vatten? Wat betekent het reproduceren voor weergave van het beeld? Wat is de werkelijkheid?
Eric Jan van de Geer zoekt naar simpele, non-spectaculaire, onbeduidende onderwerpen uit zijn dagelijkse omgeving om daarmee een nieuw kader te creëren tussen het niet-vertrouwde en het alledaagse.
De precisie, de aandacht waarmee het oorspronkelijke beeld, altijd in meerdere versies, opnieuw is opgebouwd zorgt ervoor dat we deze gekende, alledaagse, non-spectaculaire beelden, die we normaal gesproken niet waarnemen, opnieuw gaan zien. Zijn werk daagt de mensen uit om niet alleen vluchtig te kijken, maar ook om deze alledaagse werkelijk opnieuw te gaan zien, je te verwonderen.

Van 21 okt 20 20

t/m 30 okt 20 20