Tentoonstellingen aanmelden

Uit de Collectie | Why Are You Angry? Recente aankopen van S.M.A.K.

S.M.A.K., Gent

Onder de titel ‘Why Are You Angry?’ toont S.M.A.K. een gerichte selectie uit de aankopen van de afgelopen jaren. Ondanks een gering aankoopbudget weet S.M.A.K. bijzondere aanwinsten te doen. Daarnaast kan het museum ook rekenen op heel wat schenkingen. Deze tentoonstelling brengt werk samen van Nashashibi/Skaer, Sofia Hultén, Jacqueline Mesmaeker en Sine Van Menxel. De titel van de tentoonstelling is ontleend aan de film (2017) van Nashashibi/Skaer, een gezamenlijk artistiek project van kunstenaars Rosalind Nashashibi en Lucy Skaer dat in première ging op documenta 14 en dat vandaag deel uitmaakt van de collectie van S.M.A.K. De kunstenaars ontleenden de titel op hun beurt aan een werk van Paul Gauguin uit 1896 en portretteerden in de film in de voetstappen van de kunstenaar vrouwen vandaag in Tahiti. Zo nodigen ze ons uit om na te denken over de afbeelding van vrouwen en de notie ‘exotisme’.

Met de video-installatie ‘Enkel Zicht Naar Zee, Naar West’ (1978) van Jacqueline Mesmaeker voegt S.M.A.K. een sleutelwerk van deze grande dame van de Belgische kunst toe aan zijn collectie, een werk dat in 1979 deel uitmaakte van de tentoonstelling ‘Aktuele Kunst in België, Inzicht/Overzicht – Overzicht/Inzicht’ van Jan Hoet in het Museum van Hedendaagse Kunst in Gent. De installatie ‘Nu Cave’ (2011) van Sofia Hultén vormt dan weer de kern van een ensemble van deze Zweedse kunstenares. In haar werk maakt Hultén gebruik van alledaagse gebruikte objecten die aan schijnbaar zinloze rituelen worden onderworpen. Tot slot wordt de reeks ‘speekselsporen, tongstreken’ (2020) van Sine Van Menxel getoond. Van Menxel exploreert de fotografie door het analoge beeld met ongebruikelijke ingrepen te bevreemden.

‘Why Are You Angry?’ is, naast de titel van een film, ook een uitnodiging aan de bezoeker om deze vraag voor zichzelf te beantwoorden. De kunstwerken in deze tentoonstelling kunnen geleiders zijn om een mogelijk antwoord te formuleren.

Van 13 feb 20 21

t/m 30 mei 20 21