Tentoonstellingen aanmelden

Ulay Was Here

Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam

Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert eind dit jaar een solotentoonstelling van de Duits-Nederlandse kunstenaar Ulay. Zeer bekend is zijn jarenlange samenwerking met zijn toenmalige partner Marina Abramović, maar voor en na die tijd heeft hij ook een indrukwekkend solo oeuvre opgebouwd.

Fundamenteel  in het werk van de Duits-Nederlandse kunstenaar Ulay (Frank Uwe Laysiepen, Solingen, Duitsland, 30 november 1943 – Ljubljana, Slovenië, 2 maart 2020) zijn processen van (chemische) verandering, de overgang van de ene identiteit in de andere, en het accepteren van onzekerheid en toeval.

Daarnaast was hij van meet af aan een zeer geëngageerd kunstenaar die zijn betrokkenheid heeft getoond zowel in directe reactie op maatschappelijke ontwikkelingen als in relatie tot de (recente) geschiedenis. Ulay vestigde zich eind jaren zestig in Amsterdam, waar het zowel op politiek-maatschappelijk gebied als in de beeldende kunst op alle mogelijke manieren gistte en borrelde. Sindsdien is hij altijd met Amsterdam verbonden gebleven en leefde en werkte hij deels in de stad. Het Stedelijk Museum verwierf door de jaren heen zowel werk van Ulay als van zijn samenwerking met Marina Abramović.

Beeld: Ulay, S’he, 1973-1974, Copyright The Artist, Courtesy of Ulay Foundation

Van 21 nov 20 20

t/m 30 mei 20 21