Haarnetjes, witte jassen, overalls, klompen, schoenen met stalen neuzen, witte boorden en maatpakken. Het uniform kent vele verschijningsvormen en geeft iets prijs over rol, functie en autoriteit. Het uniform maakt mensen gelijk; uniform. Maar is dat eigenlijk wel zo? En, hoe ziet het uniform van de toekomst eruit?

Het gebruik van specifieke werkkleding is vaak praktisch van aard. Zo kan het een beschermende of hygiënische functie hebben; denk aan stofjassen, overalls of helmen. Maar het dragen van een uniform kan ook een sociale functie hebben. Bijvoorbeeld om uniformiteit en gelijkheid te benadrukken, of een merk te promoten. En hoewel het uniform mensen er hetzelfde laat uitzien, kunnen we er ook aan aflezen welke sociale en maatschappelijke rol iemand vervult.

Het gebruik van uniformen heeft altijd veel discussie opgeroepen: het zorgt enerzijds voor eenheid, anderzijds voor verschillen in bijvoorbeeld sociale klasse of gender. Ook zou het de individuele expressie in de weg kunnen staan. Tegelijkertijd worden veel stijlkenmerken uit uniforms gebruikt in de mode-industrie. Maar uiteindelijk vinden mensen een manier om het uniform naar hun hand te zetten.

In deze tentoonstelling is een variëteit aan werken uit de collectie van Museum Helmond te zien, aangevuld met enkele bruiklenen waarin werkkleding centraal staat.