Tentoonstellingen aanmelden

De coronacrisis maakt van 2020 een jaar dat we niet snel zullen vergeten. In maart komt het leven plotseling tot stilstand. Ongemak, angst, onzekerheid, eenzaamheid en verlies, vatten in slechts enkele woorden samen wat de huidige Covid-19 pandemie met ons deed en nog steeds doet. Dagelijkse routines vielen weg en oude patronen werden los gelaten. De nieuwe situatie dwingt mensen om hun leven onder de loep te nemen en meer focus te leggen op datgene wat nu eigenlijk echt belangrijk is. Er is meer aandacht voor de kleine dingen en de naaste omgeving wordt herontdekt en meer gewaardeerd. Tegelijk is het een periode waarin wordt gezocht naar andere mogelijkheden en nieuwe kansen.

Solitair wordt solidair
Hoewel het kunstenaarschap vaak een solitaire bezigheid is, ondervonden ook kunstenaars veranderingen in hun leven en werk ten gevolge van de eerste lockdown in maart.De voor deze tentoonstelling geselecteerde Bredase kunstenaars verbeelden hun ervaringen tijdens deze bijzondere periode en daarmee de ervaringen van velen. Ze documenteerden gebeurtenissen in de samenleving of legden hun persoonlijke omstandigheden vast. Gedwongen door de lockdown-beperkingen zochten ze nieuwe strategieën om werk te maken: in hun directe omgeving, in de natuur, met alternatieve media of nieuwe methoden. Sociale media worden daarbij steeds belangrijker als plek om zich tot de ander te verhouden. De diversiteit van het getoonde werk in (Un)Locked maakt het mogelijk om er voor iedereen iets in te herkennen. Zo bewijst de tentoonstelling ook hoe belangrijk kunst is, juist nu – om te delen, te verbinden en troost in te vinden.

In het werk van de deelnemende kunstenaars zijn vijf thema’s te onderscheiden. En sommige werken passen in meerdere thema’s tegelijk. Bekijk onze site www.stedelijkmuseumbreda.nl voor meer informatie.

Van 20 nov 20 20

t/m 28 mrt 20 21