Voor haar eerste solotentoonstelling SILHOUETTEN koos modeontwerper Yasmina Ajbilou (1992) een heel persoonlijk vertrekpunt. Speciaal voor het Centraal Museum ontwierp ze een aantal nieuwe kleurrijk gedecoreerde kaftans. Ajbilou reflecteert hierin op de tradities en technieken die ze kent vanuit haar Marokkaanse achtergrond. Ze borduurt verder op de kennis en verhalen ze meekreeg via haar moeder en grootmoeder, terwijl ze hier in Nederland opgroeide. Het resultaat is een intieme tentoonstelling die uitnodigt om vragen te stellen.

Yasmina Ajbilou studeerde in 2016 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), waaraan ze nu nog verbonden is als docent. In 2018 richtte ze House of Useless op, het label waarin ze haar visie op schoonheid en kracht vertaalt naar mode, gemaakt van tweedehands stoffen/kleding.

‘In deze tentoonstelling verweef ik persoonlijke verhalen in mijn ontwerpen. Zo vertel ik over mijn achtergrond, mijn opvoeding, over wie ik nu ben. Alles is samengebracht in een drieluik van silhouetten waartussen je kunt ronddwalen.’ – Yasmina Ajbilou

Beeld: Yasmina Ajbilou