Tentoonstellingen aanmelden

Van Armando tot Zadkine

Museum De Wieger, Deurne

Najaar 2020 nam Lex van de Haterd met een eindtentoonstelling afscheid als conservator van Museum de Wieger, een functie die hij vijf jaar heeft vervuld. De overzichtstentoonstelling ‘Van Armando tot Zadkine’, uit de privécollectie van Lex en Leonie van de Haterd wordt verlengd tot en met 16 mei 2021.

De deelexposities in het hoofdgebouw bestrijken een eeuw moderne en eigentijdse beeldende kunst (1920-2020).
Op de bovenverdieping worden interbellumwerken ingepast in ‘De wereld van Hendrik Wiegersma’. In samenhang met diverse tekeningen en schilderijen van Wiegersma worden kunstwerken getoond van zijn vrienden Ossip Zadkine, Moissey Kogan, Otto van Rees, Jozef Cantré en van Joep Nicolas. Daarnaast zijn er thematisch verwante tekeningen, pastels en litho’s van Jan Sluijters en Leo Gestel.
Op de benenverdieping is een keuze uit de naoorlogse en hedendaagse kunst van het verzamelaarsechtpaar te zien, met daarin kunstwerken die variëren van schilderijen tot beelden, van glaswerk tot keramiek en van tekeningen tot grafiek. Als thema’s zijn o.a. natuur, portret/figuur en architectuur te zien.
In de ateliers: fotografie uit collectie van Lex en Leonie met Cas Oorthuys, Willem Wernsen, Ilse Leenders, Wim Koerts, Jolanthe Lalkens e.v.a.
In de eigentijdse deelcollectie zijn veel Amersfoortse en Amsterdamse kunstenaars vertegenwoordigd; daar staat Armando symbool voor, terwijl Zadkine de interbellumkunstenaars representeert, het andere zwaartepunt in de collectie.
Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus.

Beeld: © Ossip Zadkine, Le combat – quatre personnages, co Pictoright Amsterdam 2020

Van 20 sep 20 20

t/m 16 mei 20 21