Tentoonstellingen aanmelden

Van buteh tot paisley – Het verhaal van een wereldwijd icoon

Textile Research Centre, Leiden

Iedereen kent het motief met de spits toelopende bladvorm, dat zo prettig is om naar te kijken. Het oog wordt als vanzelf van de zijkant naar boven en dan weer naar beneden geleid; het motief straalt een vredig evenwicht uit.

Het motief is zo bekend dat het lijkt alsof het er altijd al is geweest. Maar waar komt dit paisley-motief eigenlijk vandaan, en hoe komt het dat het wereldwijd zo populair is? Achter dit ogenschijnlijk simpele motief zit meer dan je op het eerste gezicht zou zeggen.

Het zogenaamde paisley motief is vernoemd naar de gelijknamige stad paisley in Schotland, waar vanaf de 19de eeuw sjaals en andere kledingstukken en gebruikstextiel werden gemaakt met daarin verweven een motief dat afkomstig was uit India en Iran, waar het bekend staat als de buteh en waar het vooral beroemd werd door de vermaarde sjaals uit Kasjmier.

Deze tentoonstelling van TRC Leiden verkent de geschiedenis van het paisley-motief: de oorsprong ervan en de verspreiding over de wereld. Ook wordt bekeken hoe het tegenwoordig wordt toegepast in kleding en textiel.

De tentoonstelling is helaas vanwege de corona pandemie voorlopig niet te zien in het TRC in Leiden, maar er is wel een digitale, online tentoonstelling gemaakt, die u kunt vinden via de TRC website, of rechtstreeks: https://tinyurl.com/vawrpf77

De illustratie toont een met gouddraad geborduurd appliqué in de vorm van een buteh; India, 20ste eeuw (TRC 2020.5154)

Van 3 mrt 20 21

t/m 4 nov 20 21