De mens is vergeleken bij de kosmos zo klein als een bacterie. Maar in het menselijk lichaam lijkt voor een bacterie de mens zo groot als het heelal! Als je de vergelijking maakt tussen het kleine en het grote herken je dat je zélf een deeltje bent van de kosmos. Net zoals alle lichaamscellen deel uitmaken van je gehele organisme. Je bent onlosmakelijk verbonden met het geheel.

In een gezond menselijk lichaam leven circa 38.000 miljard bacteriën in een zekere harmonie. Een disbalans van het microleven kan ongemak of ziekte veroorzaken. Vooral de afgelopen 250 jaar verstoort de mens het gezonde evenwicht van het ecologische systeem op aarde: De laatste 50 jaar zijn 70% van alle gewervelde dieren op de wereld uitgestorven, de afgelopen 25 jaar is de diversiteit van insecten met 75% gedaald. Nu wordt van alle resterende plant- en diersoorten 28% met uitsterven bedreigd.

Om het positief te formuleren kun je zeggen dat zichtbaar wordt hoe invloedrijk de mens is!

‘Zorgen over de grote krimp van de biodiversiteit en mijn fascinatie voor de schoonheid van de natuur zijn in mijn werk als beeldend kunstenaar belangrijke drijfveren.’ De expositie in museum het Leidse Wevershuis is te verstaan als een ode aan de natuur en een oproep tot meer bewustwording en reflectie.

Naast de fysieke verbinding, gezien vanuit de kwantumfysica, is ook ons menselijk bewustzijn verbonden met het universele bewustzijn, met al het leven en de gehele kosmos. Ons eigen bewustzijn wordt beïnvloed en heeft ook invloed op het geheel! Zoals de natuurkundige Max Planck al schreef: ’The mind is the matrix of all matter’. Realiseer je dat we verbonden zijn met elkaar, de natuur en het universum! Besef hoe krachtig wij zijn! Ik wil een ieder uitnodigen hierin verantwoordelijkheid te (h)erkennen en deze ook te nemen.