Tentoonstellingen aanmelden

Je liefhebbende Vincent – Van Goghs mooiste brieven

Van Gogh Museum, Amsterdam

Tip van Museumtijdschrift:

‘Krabbels’ noemde Vincent van Gogh ze, de briefschetsen van schilderijen en tekeningen waar hij mee bezig was. Hij schreef honderden brieven aan kunstenaarsvrienden – de meeste aan zijn broer Theo, met wie hij een hechte band had. Vanwege hun kwetsbaarheid zijn de honderden bewaard gebleven brieven vrijwel nooit te zien, maar dit najaar toont het Van Gogh Museum een selectie. De briefschetsen worden getoond naast de uiteindelijke werken, waaronder topstukken als ‘De aardappeleters’ (1885) en ‘De slaapkamer’ (1888). 

De brieven getuigen van zijn enorme kunstproductie, zijn ambities als kunstenaar en zijn behoefte aan erkenning. En hoewel Vincent in 1882 aan Theo schrijft: “Schrijven is eigenlijk maar een beroerd middel om elkaar dingen begrijpelijk te maken”, bieden de brieven een verrassend intieme blik op Vincents gedachtewereld, waaronder zijn visie op leven en dood, zijn liefdesperikelen en zijn worsteling met eenzaamheid. 

Enkele fragmenten zijn ter plekke te beluisteren in de tentoonstelling, vergeet daarvoor niet uw eigen oordopjes of koptelefoon en mobiele telefoon mee te nemen. Blijft u liever thuis de komende periode? Negen fragmenten uit de mooiste brieven kunt u beluisteren via https://www.vangoghmuseum.nl/nl/bezoek/tentoonstellingen/van-goghs-mooiste-brieven/luisterbrieven. 

Ontdek de prachtige brieven van Vincent van Gogh in deze tentoonstelling. Vincent van Gogh was niet alleen kunstenaar, maar ook een gepassioneerd briefschrijver. De brieven worden vanwege hun kwetsbaarheid slechts zelden getoond. Een unieke kans om zijn mooiste brieven te zien in combinatie met zijn meesterwerken.
Vincent van Gogh schreef meeslepend over alles wat hem bezighield: zijn dromen en teleurstellingen, zijn liefdes, vriendschappen en ruzies, en over het gevecht tegen zijn ziekte.
Meekijken met de kunstenaar
Hij schreef ook veel over zijn allesoverheersende wens om kunst te maken. Hij maakte in zijn brieven vaak schetsen van werken waar hij mee bezig was of die hij net voltooid had. Deze brieven geven het gevoel dat je over de schouder van de kunstenaar meekijkt bij het werkproces.
In de tentoonstelling Van Goghs mooiste brieven zie je een selectie van ruim 40 brieven in combinatie met wereldberoemde schilderijen en tekeningen van Vincent van Gogh zoals ‘De slaapkamer’, ‘De aardappeleters’ en ‘De zaaier’.
Beeld: Vincent van Gogh, ‘Brief van Vincent van Gogh aan Theo van Gogh met schets van De aardappeleters’, Nuenen, 9 april 1885, pen in inkt op papier, 20.7 x 26.4 cm, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Van 9 okt 20 20

t/m 10 jan 20 21