De Amsterdamse ontwerper en meubelmaker Mina Abouzahra toont het ambacht van het weven in de tentoonstelling Van Knoop tot Knoop met onder andere meubels van haar hand en een selectie tapijten uit de serie One Square Meter Berber.

Het Muiderslot is een plek vol ambachten. Elke stoel, elke kast, elk tapijt is handgemaakt van zorgvuldig uitgekozen materialen en met oog voor detail bewerkt. Weven is een techniek die in de middeleeuwen veel werd gebruikt en nu nog steeds wordt toegepast. In design en in dagelijkse voorwerpen. En net als toen zit er vaak een boodschap in de ontwerpen verwerkt.

Marokkaans handwerk en Nederlands design

In Marokko verloor Mina Abouzahra haar hart aan handgeknoopte tapijten. Nu stimuleert ze interculturele uitwisseling van inspiratie en ambacht. Ze brengt het kleurrijke Marokkaanse handwerk en Nederlands design letterlijk samen. Abouzahra ging met Nederlandse ontwerpers als Wieki Somers, Bertjan Pot en Mattijs van Bergen naar Marokko om samen te werken met lokale weefsters. De wisselwerking zorgde ervoor dat de weefsters inzicht kregen in de wereld van design – buiten de voor hen bekende technieken en patronen. De ontwerpers maakten op hun beurt kennis met de Marokkaanse cultuur. In de tentoonstelling Van Knoop tot Knoop zie je daarvan het resultaat in tapijten van 1m2. Ook zie je meubels van Abouzahra die van Berbertapijt zijn gemaakt in samenwerking met Marokkaanse ambachtslieden. Waaronder haar beroemde Abouzahra Rietveld stoel, die onlangs is aangekocht door het Centraal Museum in Utrecht.

Activiteiten voor publiek

In de presentatie worden voor het eerst de ontwerpen getoond die zijn gekozen naar aanleiding van een ontwerpwedstrijd onder Amsterdamse bi-culturele jongeren.

In de speciale audiotour vertelt Mina Abouzahra je meer over haar werk en haar inspiratiebronnen. Daarnaast zijn er rondleidingen waarin o.a. meer wordt verteld over de relatie met de verfkruiden in de Muiderslottuinen, weefworkshops, weefdemonstraties en wolverfdemonstraties.

Beeld: Kasia Gatkowska