Tentoonstellingen aanmelden

Van Lyndens Erfenis

Tuinen van Lyndenstein, Beetsterzwaag

Van juni tot en met september 2021 is in de tuinen van Huize Lyndenstein in Beetsterzwaag (het huidige Revalidatie Friesland) de tentoonstelling ‘Van Lyndens Erfenis’ te zien.
De tentoonstelling is ingericht in de vorm van tien prieeltjes, die verspreid door de tuinen zijn opgesteld. Het park is altijd open en de toegang is gratis.
Op zaterdag- en zondagmiddag zijn vrijwilligers aanwezig om de bezoekers te ontvangen.

Hoofdonderwerp van de tentoonstelling is de schilderijencollectie die door het echtpaar Van Lynden-van Pallandt in 1899/1900 is geschonken aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Hiernaast wordt in de tentoonstelling aandacht besteed aan de familie Van Lynden, Huize Lyndenstein en de door tuinarchitect Roodbaard aangelegde overtuin in Engelse landschapsstijl.

De schilderijencollectie van het echtpaar bestond indertijd uit bijna 90 schilderijen, waarvan de helft in Huize Lyndenstein hing en de andere helft in het Haagse verblijf van de familie. Van ongeveer 40 schilderijen zijn afbeeldingen te zien, met daaraan toegevoegd kunsthistorische achtergrondverhalen. De collectie bevat o.a. schilderijen uit de Haagse School (Mesdag, gebroeders Maris, Mauve) en uit de Franse School van Barbizon (Corot, Dupré, Troyon). Topstukken zijn werken van Whistler, Courbet, Daubigny en Monet die deel uitmaken van de vaste opstelling in het Rijks Museum.

Van 5 jun 20 21

t/m 30 sep 20 21