Tentoonstellingen aanmelden

Vechtstreekmuseum: 1917-2017 – Willem G. van de Hulst

Vechtstreekmuseum, Maarssen

Jubileumjaar van een getalenteerd schrijver, schilder en beeldhouwer. In dit herdenkingsjaar organiseert het Vechtstreekmuseum een grote tentoonstelling met de nadruk op zijn prachtige werken op papier, gouaches, aquarellen, potlood en etsen. Hieronder zijn ook niet eerder tentoongestelde werken uit het familie bezit. Tevens worden een aantal bronzen die al in Goudestein aanwezig zijn aan het publiek getoond. Daarnaast is er ook speciale aandacht voor het vroege illustratiewerk en boeken uit het archief van Van de Hulst Sr. Willem G van de Hulst werd op 4 juni 1917 geboren als oudste zoon uit het tweede huwelijk van W.G van de Hulst Sr en Jeanette Maan. In zijn jonge jaren begon hij als illustrator van honderden jeugdboeken, vaak voor en in samenwerking met zijn vader die een bekend kinderboekenschrijver was. Hij volgde de beroepsopleiding aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam en begon vervolgens met het schrijven van een kinderboek en een dertigtal andere verhalen.

Daarna, en met name na het overlijden van zijn vader in 1963, worden de bakens verzet naar vrij scheppend en monumentaal werk. Kleinere en grotere projecten worden aangezet en het beeldhouwwerk komt op gang. Zijn magnum opus is het zogenoemde Metro-project dat hij begin jaren tachtig tot stand bracht, en waaraan hij drie jaar werkte. Het achtluik (olie op paneel) waarop zeer grote opzichzelfstaande metropassagiers zijn aangebracht. Het kunstwerk draagt als thema “de zin en uitzichtloosheid van het bestaan”.

Na verloop van tijd komen er vele exposities in binnen en buitenland. Het boek “Zoekend naar Licht” dat in 2005 verscheen biedt een prachtig overzicht van zijn werk uit deze periode. Een jaar na het verschijnen van dit boek overleed hij in de zomer van 2006 op 89 jarige leeftijd.

Van 1 mrt 20 17

t/m 22 dec 20 17