Tentoonstellingen aanmelden

Veilig in de kudde

Vanaf zaterdag 1 augustus is in het kerkje van Zuiderwoude de tentoonstelling “Veilig in de kudde” te zien van Philine van der Vegte.

Ze toont er tekeningen op papier, in inkt en houtskool, van schapen en schaapskuddes. Door het levensgrote formaat waan je je midden in de kerk tussen de schapen in het Waterlandse landschap.

Philine van der Vegte is een figuratief schilder, klassiek geschoold op de Wackers Academie in Amsterdam. Ze schildert wat ze om zich heen ziet op haar boerderij in Katwoude: portretten naar het leven, dieren en landschappen. Met een beperkt en tonaal palet weet ze het karakter van haar modellen te vangen.
“Mijn onderwerpen liggen dicht bij huis: mensen, vee en boerenlandschappen in mijn omgeving. Landschappen schilder ik en plein-air en op klein formaat, portretten naar het leven, en dieren levensgroot. Ik schilder snel en probeer de frisheid van een schets te bewaren in mijn schilderijen. De nadruk ligt op vorm en toon. Ik wil graag een tijdloze schoonheid laten zien, zonder in nostalgie te vervallen. Op dit moment ligt de focus van mijn werk op het schilderen van vee: schapen, koeien en paarden. Boerderijdieren zijn deel van ons cultureel erfgoed en van ons landschap. Het zijn geen huisdieren, maar productiemiddelen. Hun fysieke kracht is, zeker van dichtbij, intimiderend, maar hun afhankelijkheid en kwetsbaarheid zijn groot.”

Philine won drie jaar achtereen een prijs op Kunst Kijken Volendam. Verder werd ze in 2017 genomineerd op schilderfestival Noordwijk en exposeerde ze met de Zomerexpo Water in Museum De Fundatie en Museumnacht Antwerpen in het DIVA museum. Ook won ze een prijs op plein air festival Pintar Rapido Amsterdam. In 2019 exposeerde ze in het Rijksmuseum met “Lang leve Rembrandt” en deed mee aan Sterren op het doek. In 2021 exposeert ze solo in Waterlands Musem De Speeltoren. Deze expositie is daarvan alvast een voorproefje.
Kom kijken en zie het dier in al zijn waardigheid: kracht en onafhankelijkheid gaan samen met schoonheid. Maar zie tevens de kwetsbaarheid van het wezen over wiens lot wij mensen beslissen.

De tentoonstelling is iedere dag geopend van zaterdag 1 augustus t/m zondag 23 augustus van 12 tot 15 uur. Op zaterdag 1 augustus is Philine zelf aanwezig om vragen te beantwoorden over haar werk.

 

Van 1 aug 20 20

t/m 23 aug 20 20