Nieuwe expositie waarin jonge makers hun verhaal vertellen.

Voor deze tentoonstelling onderzochten tien jonge mensen hun achtergrond. Allen kwamen ooit ‘over zee’ en vertaalden hun verhalen in creaties en installaties die recht doet aan hun reis.

Ergens arriveren waar je onbekend bent, je thuis voelen of juist niet, afscheid nemen: het zijn onderwerpen waar iedereen zich in kan herkennen. Zelfs al ben jij niet bekend met migratie over zee, dan nog zul je iets van jezelf terugvinden in deze universele thema’s. Of je nu kind bent, of volwassen. Dat was de aanleiding voor het Maritiem Museum om deze tentoonstelling te maken in co-creatie met jonge Rotterdamse makers.

Het proces van co-creatie is een veelbesproken, maar compleet nieuwe manier van tentoonstellingen maken. Niet het museum, maar de makers bepalen de vorm en zij vertellen ieder hun vaak ontroerende verhaal op hun eigen, unieke manier. Verhalen van de eerste, tweede of derde generatie, verteld vanuit hun perspectief. Soms feitelijk, juist aangrijpend en in allerlei verschillende vormen.

“Er ontstaat op deze manier een vorm van puurheid in de verhalen van de makers die voor veel herkenning gaat zorgen bij mensen die zelf ook een migratieverleden hebben”, zegt programmeur Siuli Ko, die al bijna een jaar, samen met een team begeleiders, intensief contact heeft met de makers. “We hebben hen alle vrijheid gegeven in het bepalen van de vorm. Of dit nu een zelfgeschreven lied is of een aquarel, als het maar hun verhaal is. En daar zijn prachtige installaties uit gekomen.”