‘Verbonden Vrijheid’ – de nieuwe expositie van Ans Markus.
Ans Markus schildert en exposeert ruim 45 jaar. Haar werken zijn geliefd en van hoge kwaliteit. Met haar nieuw realisme plaatst Ans Markus zich in de traditie van Frida Kahlo en Charley Toorop. Ans Markus ontwikkelde zich sterk en dat is te zien in haar werken: van omgaan met onzekerheden naar een steeds bredere oriëntatie en opener blik op de wereld.
De expositie in Museum Slager biedt een overzicht van de verschillende periodes en cycli in het werk van Ans Markus, zoals ‘Hommages aan moderne klassieken’, ‘Handen van mijn Moeder’, ‘Medea’, ‘Godshuizen’, ‘Sterrenbeelden’ en uiteraard de ‘Windsels’ waardoor ze grote bekendheid kreeg. In ‘Verborgen verdriet’ zien we portretten van dakloze mannen, geschilderd nadat Ans Markus vijf jaar les had gegeven aan dak- en thuislozen bij het Leger des Heils in Amsterdam. Aandachtstrekker in de tentoonstelling is een groot schilderij, ‘Verdraagzaamheid’ met 150 olieverfportretten van jonge vrouwen en mannen. De gezichten op het schilderij stralen uit: welke geaardheid, welke huidskleur of welk geloof bij je hoort, wij zijn iedereen en wij verdienen het respect van iedereen.
‘Verbonden vrijheid’ is Ans Markus’ eerste expositie na 5 jaar. In augustus 2020 overviel haar de ziekte kanker. Na enkele operaties en zes chemobehandelingen is zij weer te vinden in haar geliefde atelier op het Prinseneiland in Amsterdam.
Naast de olieverfschilderijen zijn in de expositie ook bronzen beelden en broches in perspex te zien en te koop, evenals haar boeken. Haar nieuwste boek, “Wat als…”, presenteert Ans Markus 20 november 2022. Zij schreef het over haar ziekte en het herstelproces.
Ans Markus is zeer content met deze expositie in Museum Slager: “’Verbonden Vrijheid’ is de goede titel. Die past bij deze tijd, omdat we weer verbinding zoeken. Vanwege corona, maar ook vanwege andere ontwikkelingen in de wereld.”
Zie voor reserveren en meer informatie de website www.museumslager.com