In oktober 1943 verdwijnt Daan Mulock Houwer, directeur van het Amersfoortse opvoedingsinstituut Zandbergen, in het niets. De Duitse bezetters laten geen spoor van hem achter. Die afschrikking is precies wat de SS voor ogen heeft.

Natzweiler

Als Nacht und Nebel gevangene wordt Mulock Houwer vanaf Kamp Amersfoort per trein afgevoerd naar het speciale concentratiekamp Natzweiler in de Elzas. Met honderden lotgenoten uit Nederland en andere Europese landen wordt hij daar opgesloten, onderworpen aan een hardvochtig regime van rechteloosheid, willekeur en zware arbeid. De gedetineerden zijn ver verwijderd van de bewoonde wereld. Vrienden en verwanten weten niet waar zij zijn en of zij eigenlijk nog wel in leven zijn.

Een beeld van de hel

Daan Mulock Houwer is een van de politieke gevangenen uit de Tweede Wereldoorlog die centraal staat in de bijzondere fototentoonstelling ‘Verdwenen in de Nacht’ die deze zomer is te zien in de Sint Joriskerk, Hof 1, Amersfoort.

De expositie is bedoeld om het bestaan van Natzweiler, het enige Duitse concentratiekamp op Franse bodem, aan de vergetelheid te ontrukken. En om een schets te geven van het harde leven van de gevangenen in zeer barre omstandigheden. De expositie zet aan het denken. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. “Nooit meer oorlog” vraagt om herinneren en inzet voor het behoud van een democratische rechtsstaat.

Beeld: 033 fotostad