Nog nooit heb je zoveel schilderijen van Johannes Vermeer bij elkaar kunnen zien. We brengen de meeste van Vermeers’ schilderijen van over de hele wereld voor jou samen. Grijp je kans om de schilder goed te leren kennen en dichterbij Vermeer te komen.

JOHANNES VERMEER

Johannes Vermeer (1632-1675) leefde en werkte in Delft. Zijn werk is vooral bekend om zijn verstilde, introverte scènes binnenshuis, zijn ongekende gebruik van helder, kleurrijk licht en zijn overtuigende illusionisme.

In tegenstelling tot Rembrandt, heeft Vermeer met ongeveer 35 schilderijen een opvallend klein oeuvre nagelaten. Omdat zijn schilderijen in collecties en musea over de hele wereld tot de topstukken behoren, wordt zijn werk slechts bij uitzondering uitgeleend.

INTERNATIONALE TOPSTUKKEN

In de tentoonstelling zijn onder andere topstukken te zien zoals het Meisje met de parel (Mauritshuis, Den Haag), De geograaf (Städel Museum, Frankfurt am Main), Schrijvende vrouw met dienstbode (The National Gallery of Ireland, Dublin) en Vrouw met de weegschaal (The National Gallery of Art, Washington D.C.).

Ook tonen we schilderijen die nooit eerder in Nederland te zien waren, waaronder de net gerestaureerde Brief lezende vrouw aan het open raam uit de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden.

Beeld: Melkmeisje, Johannes Vermeer, Rijksmuseum