Museum Kasteel Wijchen wil zijn positie in de Wijchense samenleving versterken en uitgroeien tot het cultuurhistorisch centrum van Wijchen en omgeving. Daarom kiest het museum voor een niet-alledaags plan, waarbij de relatie tussen het landschap en de historie van het kasteel op een prikkelende manier wordt gepresenteerd. Het hele museum wordt stijlvol en tijdloos vormgegeven als ‘ontdek-’ en ‘beleefmuseum’, waarin met name de vaste presentatie op de tweede verdieping verrast en de ‘magie’ van het kasteel meer zijn werk gaat doen.
De vaste presentatie wordt in volgorde van tijd opgebouwd met de archeologische collectie en aangevuld met kleine interactieve onderdelen waar bezoekers, met name kinderen, enkele tentoongestelde werktuigen zelf kunnen gebruiken. Eyecatcher is een historische boerderij die over de hele lengte van de tussenverdieping in de ruimte komt te ‘hangen’.
De kelder is één van de weinige plekken in het kasteel dat de brand van 1906 heeft doorstaan en waar de oudste geschiedenis van het kasteel nog te zien is. Omdat de huidige loophoogte te laag is wordt een gedeelte van de vloeren verdiept, zodat er een looproute in de kelder komt waar bezoekers door kunnen, ook rolstoelgebruikers. Langs de route worden met moderne middelen voormalige bewoners van het kasteel uitgelicht.
Eén van die bewoners was Emilia van Oranje Nassau, derde dochter van Willem van Oranje, die met haar echtgenoot Emanuel van Portugal in het kasteel heeft gewoond. Het tragische liefdesverhaal van Emilia en Emanuel wordt verteld in de presentatie en in rondleidingen.