In 2024 is het 150 jaar geleden dat Claude Monets Impression, soleil levant (1872, Musée Marmottan Monet, Parijs) een criticus aanleiding gaf om laatdunkend te schrijven over ‘De tentoonstelling van de impressionisten’. Hiermee vond een belangrijke kunsthistorische gebeurtenis plaats: ‘de geboorte’ van het impressionisme.

Ter ere van dit jubileum is de tentoonstelling Vive l’impressionnisme! Topstukken uit Nederlandse collecties te zien.

Het impressionisme

Kunstenaars als Claude Monet, Edgar Degas, Camille Pissarro, Berthe Morisot, Alfred Sisley en Paul Cézanne vingen de persoonlijke beleving en lichtval van een specifiek en veranderlijk moment – een impressie – in losse penseelstreken en felle kleuren op het doek.

Hun mooiste schilderijen in Nederlands publiek en particulier bezit worden zij aan zij getoond met impressionistische pastels, sculpturen, tekeningen en prenten die ook in Nederlandse collecties te vinden zijn.

Wel / niet verzamelen

Maar wanneer en hoe zijn deze Franse werken in Nederland terecht gekomen? En was Nederland wel klaar om een moderne kunststroming uit Parijs te omarmen?

De tentoonstelling laat zien hoe de visionaire blik en kordate optredens van een aantal particulieren, onder wie Theo van Gogh, ervoor zorgden dat diverse pareltjes hun weg vonden naar Nederland. Maar welke topstukken hebben we in Nederland laten glippen en hoe valt dat te verklaren?

Beeld: Claude Monet, Papaverveld (Champ de coquelicots), 1881, olieverf op doek, Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Verworven met de verzameling van D.G. van Beuningen 1958