Rond 1880 is Friesland de grootste producent van vlas in Nederland. Het gewas diende niet alleen als een belangrijke grondstof voor de productie van linnen, maar fungeerde tevens als een cruciale bron van werkgelegenheid. De teelt van vlas was een agrarische activiteit, maar ook een middel om arbeiders en hun families gedurende de wintermaanden van inkomsten te voorzien. Deze arbeid werd vaak onder erbarmelijke omstandigheden verricht in de zogenoemde braakhokken.
Ondanks de sociale en economische noodzaak van de vlasteelt, bleven de arbeidsomstandigheden een schrijnend aspect van het proces. De tentoonstelling ‘Flaaks – Vlas in Friesland’ werpt een blik op de uitdagende omstandigheden waaronder dit werk werd uitgevoerd. Het laat zien hoe de intensieve inspanning die vereist was voor de teelt en verwerking van vlas, een blijvende impact had op de mechanisatie van dit proces.
Met een bezoek aan deze expositie krijgt u niet alleen een historisch perspectief op de vlasteelt en de impact ervan op de Friese samenleving, maar ook een kijkje in de evolutie van het gebruik van vlas door de jaren heen. Onder de diverse tentoongestelde voorwerpen bevinden zich prachtige olieverfschilderijen van Dirk Beintema. Daarnaast worden er kunstwerken getoond, waaronder een collectie dunne linnen sjaals, handgeverfd met plantaardig materiaal, van Nynke Runia van atelier en winkel Kleine-Lijn.
Beeld: Vlas roten in de Holwerd