Tentoonstellingen aanmelden

Vogelpracht

Teylers Museum, Haarlem

Stap binnen in een bonte volière, ontdek de mooiste vogelafbeeldingen uit de collectie van Teylers Museum en ga op zoek naar de verschillen tussen de vogelwereld vroeger en nu.

Mensen houden van vogels: van hun kleuren, veren en geluiden. Ze worden al eeuwen bestudeerd, afgebeeld en beschreven door vogelliefhebbers. In de 19e eeuw gaan onderzoekers voor het eerst zelf de natuur in om vogels te bestuderen. Daarmee veranderen de vogelstudies zichtbaar. Een belangrijk voorbeeld hiervan is The Birds of America van John James Audubon (1785-1851). Dit topstuk toont levensechte vogels die zo van het papier lijken te kunnen vliegen: kleurrijke lepelaars langs de waterkant, geelgroene parkieten tussen de blaadjes of spechten in een boom. Voor het eerst in 13 jaar is het weer te zien, geplaatst in historische context.

Vogelpracht laat je niet alleen kennismaken met de schoonheid en de rijkdom van de vogelwereld, maar toont ook de veranderde biodiversiteit in het vogelparadijs ten opzichte van 200 jaar geleden. Kinderen en hun (groot)ouders worden uitgedaagd om actief in de rol van vogelwaarnemer te stappen en op zoek te gaan naar de verschillen tussen vroeger en nu. Een ding is in al die jaren gelijk gebleven: de liefde voor de vogels om ons heen.

Beeld: Vogelpracht, website Teylers Museum

Van 17 jul 20 21

t/m 9 jan 20 22