*Jonge kunstenaars tonen werk in Stedelijk Museum Schiedam  

Een onheilspellende installatie, een zelfportret als Michael Jackson, een high-tech universum of een zacht landschap vol bloemen. Vier jonge, talentvolle kunstenaars zijn genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs en tonen vanaf 1 oktober hun werk in Stedelijk Museum Schiedam. Salim Bayri, Minne Kersten, Bruin Parry en Agnes Waruguru laten op geheel eigen wijze met hun kunst een kritisch, relevant geluid horen. “Dat past goed bij ons museum. Wij volgen jonge en geëngageerde kunstenaars vanaf de start van hun kunstenaarschap, verrijken de collectie met hun werken en tonen dit in onze exposities”, vertelt directeur Anne de Haij.

De tentoonstelling Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2022 is te zien van 1 oktober 2022 tot en met 15 januari 2023. De winnaar van de juryprijs (een geldprijs van tienduizend euro) wordt eind november/begin december bekendgemaakt en in januari wordt de publieksprijs uitgereikt, gebaseerd op de stemmen die museumbezoekers kunnen uitbrengen op hun favoriete kunstenaar.

Over de prijs

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs – sinds 2006 – is een stimuleringsprijs voor jonge kunstenaars tot 36 jaar. Voorgaande edities werden gewonnen door onder anderen Femmy Otten, Guido van der Werve, Evelyn Taocheng Wang, Floris Kaayk en Özgür Kar. De genomineerden van 2022 zijn voorgedragen door Hester Alberdingk Thijm (directeur van de AkzoNobel Art Foundation), Yasmijn Jarram (conservator van KM21), Aukje Dekker (beeldend kunstenaar) en Abdelkader Benali (schrijver).

De prijs wordt toegekend door de Volkskrant. Er wordt samengewerkt met het Stedelijk Museum Schiedam, dat ook de tentoonstelling organiseert en met ondersteuning van de Stichting Stokroos een randprogrammering voor kunstenaars verzorgt. Het Stedelijk Museum Schiedam heeft de tentoonstelling al verschillende keren georganiseerd en onderhoudt een nauwe band met genomineerden en winnaars. Van voormalig winnaar Femmy Otten zijn bijvoorbeeld meerdere werken aangekocht en in 2023 is een solotentoonstelling van deze kunstenaar te zien.

Beeld: Minne Kersten