Het Romeinse fort bij Vechten, in de provincie Utrecht, is een van de grootste en tegelijk een van de minst bekende forten langs de Romeinse grens (de limes) in Nederland. Het Rijksmuseum van Oudheden is al bijna tweehonderd jaar betrokken bij archeologisch onderzoek in Vechten. De afgelopen jaren zijn veel vondsten afkomstig uit deze plaats aan de collectie toegevoegd. De honderd meest bijzondere objecten zijn voor deze tentoonstelling geselecteerd, waaronder een aantal bijzondere helmen, een gezichtsmasker, luxe aardewerk en schoenzolen in alle soorten en maten.

Vondsten en mensen
Bij Fort Vechten graven mensen al bijna tweehonderd jaar objecten uit de Romeinse tijd op. Voor een groot gedeelte bevinden die zich in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. In deze tentoonstelling staan niet alleen deze objecten en hun vindplaats centraal, maar ook de mensen die ze gevonden hebben.

Soldaten en archeologen
In de negentiende eeuw werden veel objecten verzameld door het Nederlandse leger, tijdens de bouw van het Waterliniefort bij Vechten. Daartussen zitten twee bijzondere miniatuuraltaren van kalksteen, een compleet zwaard, een beslagstuk van een officier van het Romeinse leger en twee fraaie beslagstukken van rijtuigen. In het begin van de twintigste eeuw voerde het Rijksmuseum van Oudheden opgravingen uit bij Fort Vechten. 

Wegwerkzaamheden
In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd de A12 bij Vechten verbreed. Particuliere zoekers brachten toen een groot aantal Romeinse voorwerpen bij elkaar. Een aantal van deze verzamelingen werd de afgelopen jaren opgenomen in de museumcollectie. Bij elkaar gaat het om tienduizenden voorwerpen.