Tentoonstellingen aanmelden

Voorbij Wij en Zij – Maak kennis met jezelf en de onbekende ander

Fotodok, Utrecht

Van 1 september t/m 20 oktober is bij FOTODOK in Utrecht de tentoonstelling Voorbij Wij en Zij te zien. FOTODOK brengt in deze nieuwe tentoonstelling beeldmakers samen die je met andere ogen naar jezelf en anderen laten kijken. Onze individuele identiteit speelt een sleutelrol in het wel of niet behoren tot een bepaalde groep. Onze genen, familiegeschiedenis, de plek waar we wonen en de keuzes die we maken, bepalen onze identiteit. FOTODOK laat je in Voorbij Wij en Zij ervaren dat een identiteit aan verandering onderhevig en geen vaststaand gegeven is.

Met werk van onder andere: Roos van Geffen (NL), Terje Abusdal (NO), Sanne van den Elzen (NL) en BeAnotherLab (Internationaal collectief).

Ruilen van lichaam in The Machine to Be Another
Hoe zou de wereld eruit zien als je deze kunt bekijken door de ogen van een ander? FOTODOK produceert tijdens Voorbij Wij en Zij samen met BeAnotherLab nieuwe verhalen voor hun ‘Library of Empathy’. Met de interactieve VR installatie van deze groep internationale kunstenaars, onderzoekers en activisten kun je van lichaam ruilen met iemand aan de andere kant van de wereld. Deze intense ervaring is wereldwijd een hit.

Bij Forest Finns is iedereen welkom
De Noorse fotograaf Terje Abusdal is geïnteresseerd in groepsidentiteit. Hij is gefascineerd door de Forest Finns: een bijzondere leefgemeenschap die begin1600 is neergestreken bij de grens van Noorwegen en Zweden. Er zijn geen statistieken bekend over de grootte van deze bevolkingsgroep. Het is zelfs zo dat het enige officiële criterium om bij deze groep te horen, ongeacht etnische achtergrond, is dat je voelt dat je Forest Finn bent.

Roos van Geffen
De Nederlandse kunstenaar Roos van Geffen fotografeerde basisschoolleerlingen in Lelystad en rangschikte vervolgens de foto’s op basis van haar- en huidskleur. Tijdens de tentoonstelling Voorbij Wij en Zij is dit werk te zien en legt Van Geffen op verschillende momenten de bezoekers van de tentoonstelling vast. Deze mogen vervolgens hun eigen foto op kleur sorteren in de groeiende installatie in de tentoonstelling. Dit geeft uiteindelijk inzicht in de kleursamenstelling van de bezoekers van FOTODOK.

Van 1 sep 20 17

t/m 20 okt 20 17