Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden opent zaterdagmiddag 3 juni om 16:00 uur de tweede editie van de openluchttentoonstelling Voorhout Monumentaal op het Lange Voorhout in Den Haag. Prinses Beatrix, beschermvrouwe van Pulchri Studio, neemt daarbij in besloten gezelschap het eerste exemplaar van de catalogus van de tentoonstelling met ruim 20 monumentale sculpturen in ontvangst waarmee de expositie geopend wordt.

Kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio organiseert komende zomer voor de tweede keer deze openluchttentoonstelling op het Lange Voorhout. Van 3 juni tot en met 20 augustus staan er midden in het bruisende Museumkwartier van Den Haag meer dan twintig monumentale sculpturen en installaties van eigen kunstenaarsleden en andere beeldhouwers.

Onder de titel ‘Voorhout Monumentaal 2023’ worden deze monumentale sculpturen buiten op het schelpenpad getoond en zijn er voor het eerst diverse beelden te zien in een aanvullende expositie in de Kloosterkerk. Daarnaast zullen er in exposities schilderijen, sculpturen én videowerken van monumentaal karakter te bekijken zijn in het gebouw én in de binnentuin van Pulchri Studio. Als curatoren treden op beeldhouwer Piet Warffemius en kunstverzamelaar Jan van Huizen, beiden lid van Pulchri Studio. “Het wordt een tentoonstelling waar de stad Den Haag trots op kan zijn.”

In 2021 was het thema van de beeldententoonstelling vrijheid. Te midden van allerlei beperkende maatregelen als gevolg van de pandemie kon de behoefte aan vrijheid niet groter zijn. Voor deze editie tijdens de zomermaanden van 2023 staat de kunstenaarsvereniging stil bij het Louis Couperus- en M.C. Escherjaar.

Op 17 juni 2023 is het de 125ste geboortedag van M.C. Escher. De uit Leeuwarden afkomstige kunstenaar staat bekend om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën, waarin hij vaak speelde met wiskundige principes. Zijn gravures verbeelden vaak onmogelijke constructies, studies van oneindigheid en in elkaar passende meetkundige patronen (vlakverdelingen) die geleidelijk in volstrekt verschillende vormen veranderen.

Op 16 juli 2023 is het 100 jaar geleden dat de Haagse schrijver Louis Couperus op 60 jarige leeftijd overleed. Zijn werk omvat allerlei uiteenlopende literaire genres. Hij debuteerde met poëzie, maar legde zich vervolgens al snel toe op psychologische romans, waarmee hij alom bekendheid verwierf. Hij schreef daarnaast cultuursprookjes, historische romans, reisverslagen en columns. In het algemeen wordt hij gezien als één van de belangrijkste schrijvers uit de canon van de Nederlandse literatuur.

Deelnemende kunstenaars (locatie Lange Voorhout): Armando, David Bade, Marieke Bolhuis, Sjoerd Buisman, Harmke Datema Chang, Michael Jacklin, Theo Jansen, André Kruysen, Joep van Lieshout, Lon Pennock, Zeger Reyers, Marisja Smit & Thijs Trompert (ATM Atmosfeer), Brigitte Spiegeler, Elisabet Stienstra, Joost van den Toorn, Carel Visser, Andre Volten, Dré Wapenaar, Ronald A. Westerhuis.

Deelnemende kunstenaars (locatie Kloosterkerk): Hans van Bentem, Bob Bonies, Cor van Dijk, Guido Geelen, Heringa/Van Kalsbeek, Theo Jansen, Hieke Luik, Narges Mohammadi, Jan van Munster, Sarah Reinbold, Maria Roosen, Joost van den Toorn, Auke de Vries, Jan de Weerd.

Deelnemende kunstenaars (locatie binnentuin Pulchri Studio): Coby Brinkers, Lon Buttstedt, Babette Degraeve, Theo ten Have, Judith Heinsohn, Ruben Koerhuis, Marina van der Kooi, Kim Kroes, Frans de Leef, Louis Niënhuis, Guido Sprenkels, Albert in ’t Veld, Aat Verhoog, Vera Whistler.