Tentoonstellingen aanmelden

Vrijheid geef je door! 75 + 1 jaar herdenken en vieren in Wageningen

Museum De Casteelse Poort, Wageningen

Wanneer op 5 mei 1945 in Hotel de Wereld de capitulatie wordt ondertekend, is Wageningen een verlaten en zwaar beschadigde stad. Van feestelijkheden is in die dagen dan ook geen sprake. De tentoonstelling begint bij dat beeld van een desolate en kapotgeschoten stad, en volgt hoe in de decennia daarna het einde van de oorlog er is herdacht en gevierd. De meeste mensen kennen ‘Wageningen 4 en 5 mei’ vooral van het defilé, de overvliegende Tiger Moth’s en Piper Spitfires, en vooral van de poppodia: Wageningen is het ‘ Lowlands onder de Bevrijdingsfestivals’. Maar weinigen weten dat al in 1948 is begonnen met het ontsteken van dat vuur (wat nog steeds de overgang van herdenken naar vieren markeert). En dat pas in 1955 de bevrijding voor het eerst groots wordt gevierd.
De tentoonstelling toont hoe in verschillende periodes herdenken en vieren een verschillend gezicht hebben gekregen: van eenvoudige buurtfeesten tot massale bevrijdingsfestivals, van wandeltochten tot defilés, van damtoernooien tot popconcerten. Maar ook: van optochten met versierde fietsen tot parades met ‘Keep them Rolling’ voertuigen, van poëzie wedstrijden voor scholen (‘Dichter bij 4 mei’) tot re-enactment groepen en roadshows bij het Foulkes Festival. In de vier zalen van het museum worden hiervan historische foto’s en originele filmfragmenten getoond. Ook medailles, postzegels, miniaturen van beelden en monumenten, mokken, vlaggen, T-shirts, schaalmodellen en vele andere memorabilia en parafernalia tonen de diversiteit van herdenken en vieren in Wageningen over de afgelopen periode van 75 jaar.
In het Koetshuis van Museum de Casteelse Poort vindt tegelijkertijd een kunstexpositie plaats over hetzelfde thema. Daarbij staat de vraag centraal: hoe ging het verder na 1945 en wat heeft het ons gebracht? Kwamen verwachtingen uit, bracht het iedereen de zo gewenste vrijheid? Zes kunstenaars uit het hele land en een Wageningse schoolklas hebben hier over nagedacht en op een zeer bijzondere wijze artistiek verbeeld. De verrassende installatie ‘Dropping’ van Ada Braat is het centrale punt binnen deze expositie.
Bij de totstandkoming van deze tentoonstelling is intensief samengewerkt met de samenstellers van het boek ‘Vrijheid geef je door – 75 jaar herdenken en vieren in Wageningen’ (april 2020).

Van 2 mei 20 21

t/m 31 okt 20 21